
Giroscopul & Efectele
Precesia este un nume stiintific care descrie cum o roata ce se roteste reactioneaza daca axul central este miscat in spatiu. Dand un impuls axei de rotatie, roata ce se invarte, sub influenta fortelor de precesie, va avea tendinta de a se misca in directia 90grade fata de directia initiala a impulsului. Mai mult, directia impulsului este dictatata de ceea ce fizicienii si expertii in mecanica numesc “regula mainii drepte” sau a “burghiului”. Aceasta tendinta a precesiei este in stransa legatura cu conservarea momentului unghiular. In termeni obisnuiti aceasta inseamna ca orice obiect ce se roteste in jurul axei proprii are tendinte giroscopice, si acel obiect este mai stabil raportat la propria axa de rotatie, si in caz ca este deviat, fortele de precesie vor cauza o miscare in directia 90 grade fata de planul initial al axei de rotire.
Exista sumedenie de tentative teoretice si practice in realizarea asa zisei bicicletei de “necondus”, prin adaugarea unor roti suplimentare cautandu’se anularea fortelor de precesie si giroscopice.
“Zero-Giroscopic” – un experiment simplu pentru a scoate in evidenta faptul un biciclu sta “in picioare” datorita fortelor de precesie in principal datorita actiunii fortelor giroscopice ale celor 2 roti.
Cele 2 roti suplimentare se rotesc egal dar in sens opus celor principale rezultand in anularea efectelor precesiei ori de cate ori se schimba directia ori se inclina ori furca fata este intoarsa. Acestea fiind zise, fortele de precesie sunt inca prezente si actioneaza asupra cadrului si furcii fata respectiv, oricum, perechile duble de roti ce se invart in sensuri contrare cauzand ca toate fortele de precesie asociate cu actiunea de rotire sa fie anulate. In esenta, acest biciclu asa cum este configurat poate fi numit “zero precesie”.
Deoarece “precesia” este de fapt o actiune, frecvent se fac multe confuzii. Giroscopul, pe de alta parte, este un lucru fizic si familiar tuturora, asa ca a discuta despre “actiunea giroscopica” pare a avea mai mult sens pentru majoritatea dintre noi. Astfel, in multe lucrari scrise, se gasesc referiri la bicicluri ca “anularea precesiei” sau chiar doar modificarea ca “zero giroscop” in realitate trebuind a fi mentionat ca aceste exprimari sunt de un fel de “erori tehnice”. Actiunea unui giroscop nu poate fi adusa la “zero absolut”. Legile lui Newton si la fel de bine conservarea momentului angular sunt referinte din stiinta clasica a mecanicii. In schimb, putem discuta despre 2 giroscoape ce pot fi concepute a se roti in sensuri diferite, pe acelasi ax sau axe paralele, numeroase proiecte fiind realizate de’a lungul timpului in cautarea demonstrarii practice a diferitelor efecte si forte si anularea lor reciproca.
Rolul efectului giroscopic este ca acesta sa ajute indreptarea rotii fata catre directia de inclinare. Acest fenomen, cum am mai amintit, se mai numeste si precesie, rata cu care un obiect “preceseaza” fiind invers proportionala cu rata de rotatie. Cu cat roata fata se va invarti mai incet cu atat mai repede ea va “precesa” cand motocicleta va fi inclinata intr’o parte sau alta, si viceversa. Roata din spate este scutita de efectul fortelor de precesie ca in cazul rotii din fata datorita precarii cu suprafata de rulaj, si va continua sa se incline ca si cum n’ar exista rotatie. La viteze de inaintare mici, precesia rotii din fata este prea rapida, contribuind la tendinta incotrolabila a motocicletei de a “supra” vira, de a incepe in cealalata parte si pana la urma intrand in oscilatie si cade. La viteze ridicate de inaintare, precesia in general este prea mica, contribuind la tendinta incotrolabila a unei motociclete de a “sub” vira, care pana la urma poate rezulta in cadere chiar fara atingerea pozitiei verticale.
O motocicleta condusa cu viteza ridicata va creea senzatia de stabilitate chiar daca nu este “autostabila” si ar putea cade daca ar fi “necontrolata”.