
MOTUL
MOTOREX
Tepmeraturi Scazute
Clasificare Ulei

REPSOL
BEL RAY
COMPARAŢIA DINTRE ULEIURILE MINERALE ŞI CELE SINTETICE
-
Uleiul este lichidul vital al motorului maşinii dumneavoastră. Fără ulei de motor, este puţin probabil ca oricare din vehiculele dumneavoastră să ajungă la capătul străzii, în fiecare dimineaţă. De câteva zeci de ani, uleiurile convenţionale pe bază de petrol au asigurat o protecţie adecvată pentru toate vehiculele noastre. Observaţi că, aici cuvântul cheie este adecvat. În principal, uleiurile pe bază de petrol, au fost suficient de bune (adecvate) pentru a proteja motoarele noastre de distrugere. Dacă schimbaţi uleiul suficient de des, puteţi fi aproape siguri că maşina dumneavoastră va rezista 160.000,până la 240.000Km, fără o problemă serioasă la motor, poate chiar mai mult.
-
Unele din substanţele chimice care compun un ulei convenţional pe bază de petrol, se pot descompune, chiar la temperaturi normale pentru gama de temperaturi la care funcţionează motoarele dumneavoastră. Altele, se vor descompune, la aceste temperaturi relativ mici, doar în prezenţa oxigenului. Dar, aceasta se va întâmpla oricum, mai ales de cănd oxigenul este un contaminant prezent în lichidul de bază al uleiului pe bază de petrol. Ca rezultat al acestui lucru, uleiurile petrolifere nu vor circula prompt prin sistemul de ungere al motorului dumneavoastră, la temperaturi scăzute. Astfel, unele părţi ale motorului pot rămâne neprotejate câteva minute după pornirea motorului. Desigur, o uzură semnificativă poate apărea în tot acest timp.
-
Uleiurile sintetice sunt mai tolerante la căldură extremă decât cele petrolifere. Când temperatura începe să crească în interiorul motorului, uleiurile petrolifere încep repede să se ardă. Ele se volatilizează. Cu alte cuvinte, moleculele uşoare din uleiurile petrolifere se transformă în gaz şi ceea ce rămâne, sunt moleculele mari de ulei petrolifer, care sunt mai greu de pompat
-
Uleiul sintetic poate fi folosit în siguranţă, cu intervale de schimbare mai lungi decât la uleiurile convenţionale. De fapt, uleiurile sintetice Amsoil şi NEO au fost garantate pentru 40.000 Km sau 1 an încă de la începutul anilor 70. Deasemenea, uleiul Red Line are un interval lung de schimbare,de la 16.000 Km până la 29.000 Km, de foarte mulţi ani. Uleiul Mobil 1 a avut 40.000 Km, în anii 70, pe care producătorii au anulat-o, dar acum lucrează la altă perioadă de schimbare extinsă. Chiar şi alte companii mai vând uleiuri cu perioadă de schimbare extinsă.
-
În general, viaţa unui vehicul depinde de viaţa motorului său. Unul din principalii factori care afectează viaţa unui motor, este uzura pieselor şi/sau calarea, care este adesea rezultatul operării la temperaturi ridicate. Structura moleculară omogenă şi uniformă a uleiurilor sintetice conferă acestora un coeficient de fricţiune mult mai mic (moleculele alunecă mult mai uşor una peste alta cauzând astfel o fricţiune mult mai mică) decât la cele minerale.
-
Uleiurile de motor minerale au o slabă rezistenţă a peliculei, faţă de cele sintetice. Cum a mai fost menţionat anterior, rezistenţa peliculei unui lubrifiant se referă la abilitatea sa de a menţine o peliculă între două componente de motor, când se aplică asupra lor o presiune si o temperatură extremă.
-
Uleiurile sintetice vor avea în general, o rezistenţă a peliculei de la 500% până la 1000% mai mare decât uleiurile minerale cu o văscozitate comparabilă. De fapt, credeţi sau nu, chiar dacă uleiurile mai consistente au o rezistenţă a peliculei mai mare decât cele mai puţin consistente, un ulei tip 0w30 sau 5w20 va avea, probabil, o rezistenţă mai mare a peliculei decât un ulei tip 15w40 sau 20w50 pe bază de petrol.
-
Uleiurile sintetice şi alţi lubrifianţi nu conţin parafină sau alte grăsimi, care îngroaşă dramatic uleiurile minerale, pe timp de vreme rece. Ca urmare, ele tind să lucreze mult mai bine în timpul pornirii la temperaturi scăzute si încep să lubrifice motorul aproape imediat.
DIN CE ESTE COMPUS UN ULEI
-
Orice ulei de motor se produce din două componente. Există un fluid de bază si un aditiv adiţional. Fluidul de bază compune de obicei masa uleiului. Aditivi chimici sunt apoi adăugaţi pentru a îmbunătăţi calităţile pozitive ale fluidului de bază si pentru a anihila orice calităţi negative care pot apărea.
-
Există două tipuri de fluide de bază, pe bază de petrol şi sintetice. Cel pe bază de petrol este o formă purificată a petrolului brut si a fost folosit ca fluid de bază de fabricanţii de ulei de automobile încă de când au fost produse uleiurile de motor.
-
Fluidele de bază pe bază de petrol pot fi trecute printr-un proces de super-rafinare numit “hydrocracking”. În unele cazuri, ca în cazul unui ulei sintetic de marcă, aceste fluide de bază pot fi chiar clasificate şi văndute ca uleiuri sintetice. Este legal pentru fabricanţii de uleiuri să clasifice aceste uleiuri drept sintetice.
-
Fluidele de bază sintetice fabricate astfel vor fi mai bune decât cele similare pe bază de petrol, îmbunătăţind performanţele lor la temperaturi joase şi ridicate, îmbunătăţind stabilitatea termală şi cea oxidativă, mărind caracteristicile de fricţiune şi lungind viaţa uleiului.
-
Fluidele de bază din uleiuri rezistă la o gamă variată de temperatură unde vor avea o fluiditate adecvată. Cu cât această gamă e mai mare, cu atât mai bine.Pornirea motorului la temperaturi scăzute necesită un ulei care va avea o fluiditate bună la temperaturi scăzute. Cu cât cresc temperaturile motoarelor mici din ziua de azi, cu atât motorul de turaţie mai mare necesită un ulei care va avea performanţe bune în condiţii de temperatură ridicată
VÂSCOZITATEA ULEIULUI DE MOTOR
-
Când vorbim despre proprietăţile uleiului de motor,vâscozitatea are o foarte mare importanţă.Din păcate, este şi o parte neînţeleasă a acestor proprietăţi.Vâscozitatea unui ulei se referă la rezistenţa sa relativă la curgere, la diferite temperaturi.Cum am menţionat mai devreme, un ulei trebuie, nu numai să fie suficient de “subţire” ca să curgă bine la temperaturi joase, dar să şi rămână suficient de “gros” ca să menţină o protecţie adecvată la temperaturi înalte.
-
În mod ideal, uleiul îşi va mentine o vîscozitate consistentă într-o gamă foarte largă a temperaturilor. Indexul de vâscozitate al unui ulei este o măsură a tendinţei lui de a-şi schimba vâscozitatea odată cu schimbarea temperaturii. Cu cât indexul văscozitătii (VI) este mai mare, cu atât mai consistentă va fi vâscozitatea la schimbările de temperatură.
-
Uleiurile monograd, cum ar fi cele de grad 30, sunt concepute pentru aplicaţii la temperaturi înalte.De exemplu, veţi constata că majoritatea maşinilor de tuns iarba, ca şi minitractoarele de curte, mai vechi, necesită direct un ulei de grad 30(SAE 30).Aceasta se întâmplă deoarece presupunem că ele vor fi folosite în special în timpul lunilor toride ale verii.
-
Uleiurile multi-vâscoase (multi-grad), cum ar fi 0w30, 5w30, 10w40 şi aşa mai departe, sunt uleiuri produse pentru aplicaţii unde schimbările de temperatură pot fi semnificative.De exemplu, uleiurile multi-vâscoase pot fi folosite în climatul nordului Statelor Unite, unde temperaturile pot fi de -29°C iarna, până la +35°C în timpul verii.
-
Deci, nu e necesară o presiune redusa ŞI o vîscozitate mare a fluidului de bază care poate fi folosit când întruneşte condiţiile de pompare tip W. Cu alte cuvinte, este posibil să întrunească condiţiile 5W cu un fluid de bază sintetic, care va fi clasificat de categoria 25 sau 30 la 100° C.Pornind de la aceasta,cu putin aditiv de îmbunătăţire sau nu, uleiul va trebui să satisfacă categoria 30 de clasificare, dar şi cea de 5W.